Gdzie kupić produkty Biovital?
Najcenniejsze, co możesz podarować, to troska bliskich.
Oryginalny Biovital, dostępny tylko w aptekach, to wyjątkowy prezent na każdą okazję.
Biovital to sprawdzona marka
z wieloletnią tradycją na rynku polskim.
Biovital TRAWIENIE to produkt przeznaczony dla osób dorosłych jako naturalne i regularne wsparcie dla układu pokarmowego. Zalecany szczególnie:
Biovital TRAWIENIE opracowany został w oparciu o bioaktywne ekstrakty roślinne, które mają potwierdzone działanie wspierające zdrowie układu trawiennego i moczowego w tym szczególnie wątroby, żołądka, nerek i jelit***.
Przyczynia się do wydzielania soków trawiennych (wspiera wytwarzanie żółci i soków trawiennych) oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby poprzez ochronę jej komórek.
Przypisuje się mu następujące właściwości:
Przyczynia się do dobrego funkcjonowania przewodu pokarmowego dzięki swojemu działaniu prebiotycznemu (wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit).
Przyczynia się do prawidłowego wydalania moczu, wspomaga detoksykacje organizmu, wspiera funkcje wydalnicze nerek.
Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej
Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
BVL/LINIA8/REK/19/08/001
SKŁADNIKI | PORCJA DZIENNA (30ml) | %RWS* |
Wyciąg z liści karczocha | 100 mg | ** |
Wyciąg z owoców kopru włoskiego | 60 mg | ** |
Wyciąg z liści mięty pieprzowej | 50 mg | ** |
Wyciąg z kłącza imbiru | 30 mg | ** |
Wyciąg z korzenia mniszka | 30 mg | ** |
Wyciąg z korzenia cykorii | 25 mg | ** |
Witamina B12 | 2,5 µg | 100% |
Witamina B6 | 1,4 mg | 100% |
Jod | 150 µg | 100% |
Informacja dla diabetyków: Zalecana dzienna porcja produktu (30ml czyli 2 łyżki stołowe) zawiera 1g naturalnego cukru pochodzącego z soku z winogron.
*%RWS – Referencyjna wartość spożycia
** wartość nieokreślona
***wyciąg z liści karczocha, wyciąg z cykorii, owoce kopru włoskiego, wyciąg z korzenia imbiru
Zalecana dzienna porcja produktu:
30ml co odpowiada 2 łyżkom stołowym.
Opakowanie produktu wystarcza na miesięczną kurację suplementem.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
W celu uzyskania korzystnego działania na zdrowie, suplement diety Biovital TRAWIENIE należy przyjmować codziennie, zgodnie z zaleceniami.
Biovital Pamięć
Suplement diety, 1000ml
Biovital to sprawdzona marka z wieloletnią tradycją na rynku polskim.
Biovital PAMIĘĆ to produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
Zalecany szczególnie osobom chcącym zachować dobrą kondycję umysłu niezależnie od wieku.
Biovital PAMIĘĆ to unikalne połączenie BIO-AKTYWNYCH ekstraktów z trzech roślin: Bacopa monniera, Gotu kola
i Ginkgo biloba, które poprawiają ukrwienie i dotlenienie komórek mózgu.
Skład produktu został dopracowany dla DIABETYKÓW
BVL/LINIA8/REK/18/07/002
SKŁADNIKI | PORCJA DZIENNA (30ml) | %RWS* |
Wyciąg z liści Bacopa monniera | 200 mg | ** |
Wyciąg z ziela wąkroty azjatyckiej (Centella asiatica) | 30 mg | ** |
Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) | 50 mg | ** |
Witamina E | 11 mg | 92% |
Witamina B6 | 2,1 mg | 150% |
Ryboflawina | 2,1 mg | 150% |
Witamina B12 | 2,5 μg | 100% |
Kwas pantotenowy | 12 mg | 200% |
Niacyna | 21 mg | 131% |
Informacja dla diabetyków: Zalecana dzienna porcja produktu (30ml czyli 2 łyżki stołowe) zawiera 1g naturalnego cukru pochodzącego z soku z winogron.
*%RWS – Referencyjna wartość spożycia
** wartość nieokreślona
Zalecana dzienna porcja produktu:
30 ml co odpowiada 2 łyżkom stołowym.
Opakowanie produktu wystarcza na miesięczną kurację suplementem.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Biovital ZDROWIE plus
Suplement diety, 1000ml
Biovital to sprawdzona marka
z wieloletnią tradycją na rynku polskim.
Biovital ZDROWIE plus to produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Zalecany szczególnie osobom przepracowanym, przemęczonym, chcącym zachować zdrowie, odporność, energię i dobrą kondycję organizmu niezależnie od wieku.
Biovital ZDROWIE plus to wzbogacony skład wyróżniający się składnikami o wysokiej BIO-DOSTĘPNOŚCI, których skuteczność wskazana została w licznych opracowaniach medycznych.
Skład produktu został dopracowany dla DIABETYKÓW.
BVL/LINIA8/REK/18/07/001
SKŁADNIKI | PORCJA DZIENNA (30ml) | %RWS* |
Gęsty ekstrakt z owoców głogu | 52,5 mg | ** |
Żelazo | 3,5 mg | 25% |
Kwas foliowy | 200 µg | 100% |
Tiamina | 1,5 mg | 136% |
Ryboflawina | 1,6 mg | 114% |
Niacyna | 18 mg | 112% |
Witamina B6 | 2 mg | 142% |
Witamina E | 6 mg | 50% |
Witamina C | 87 mg | 109% |
Informacja dla diabetyków: Zalecana dzienna porcja produktu (30ml czyli 2 łyżki stołowe) zawiera 1g naturalnego cukru pochodzącego z soku z winogron.
*%RWS – Referencyjna wartość spożycia
** wartość nieokreślona
Zalecana dzienna porcja produktu:
30 ml co odpowiada 2 łyżkom stołowym.
Opakowanie produktu wystarcza na miesięczną kurację suplementem.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Biovital Complex to optymalnie opracowany zestaw witamin i minerałów z kwasami omega 3, który: DOTLENI, ODŻYWI i WSPOMOŻE prawidłowe funkcjonowanie organizmu 1,2,3.
Kapsułka Biovital Complex to zestaw biologicznie aktywnych składników odżywczych przeznaczonych dla osób po 40 roku życia, które czują się przemęczone i przepracowane, a chcą żyć pełnią życia, ciesząc się zdrowiem, energią i dobrą kondycję organizmu
na długo.
Biovital Complex jest w wygodnej do połknięcia formie kapsułek z płynem
w środku, który umożliwia dobre przyswajanie składników odżywczych przez organizm.
BVL/LINIA8/REK/17/08/001
SKŁADNIKI | KAPSUŁKA | % RWS9 |
OMEGA 3 (70% DHA) | 200 mg | ** |
Żelazo | 15 mg | 107% |
Kwas foliowy IV generacji (sól glukozaminowa
kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego)
co odpowiada ilości kwasu foliowego
|
371 μg 200 μg |
** |
Tiamina | 1,2 mg | 100% |
Ryboflawina | 1,6 mg | 114% |
Niacyna | 15 mg | 94% |
Kwas pantotenowy | 6 mg | 100% |
Witamina B6 | 1,9 mg | 136% |
Witamina B12 | 3,5 μg | 140% |
Witamina D | 5 μg | 100% |
Witamina E | 13 mg | 108% |
Biotyna | 60 μg | 120% |
Kwas foliowy | 200 μg | 100% |
Jod | 150 μg | 100% |
Cynk | 11 mg | 110% |
Selen | 50 μg | 91% |
9 RWS – referencyjna wartość spożycia
ZALECANA DZIENNA DAWKA – 1 KAPSUŁKA
Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Biovital Complex to optymalnie opracowany zestaw witamin i minerałów z kwasami omega 3, który: DOTLENI, ODŻYWI i WSPOMOŻE prawidłowe funkcjonowanie organizmu 1,2,3.
Kapsułka Biovital Complex to zestaw biologicznie aktywnych składników odżywczych przeznaczonych dla osób po 40 roku życia, które czują się przemęczone i przepracowane, a chcą żyć pełnią życia, ciesząc się zdrowiem, energią i dobrą kondycję organizmu
na długo.
Biovital Complex jest w wygodnej do połknięcia formie kapsułek z płynem
w środku, który umożliwia dobre przyswajanie składników odżywczych przez organizm.
BVL/LINIA8/REK/17/08/001
SKŁADNIKI | KAPSUŁKA | % RWS9 |
OMEGA 3 (70% DHA) | 200 mg | ** |
Żelazo | 15 mg | 107% |
Kwas foliowy IV generacji (sól glukozaminowa
kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego)
co odpowiada ilości kwasu foliowego
|
371 μg 200 μg |
** |
Tiamina | 1,2 mg | 100% |
Ryboflawina | 1,6 mg | 114% |
Niacyna | 15 mg | 94% |
Kwas pantotenowy | 6 mg | 100% |
Witamina B6 | 1,9 mg | 136% |
Witamina B12 | 3,5 μg | 140% |
Witamina D | 5 μg | 100% |
Witamina E | 13 mg | 108% |
Biotyna | 60 μg | 120% |
Kwas foliowy | 200 μg | 100% |
Jod | 150 μg | 100% |
Cynk | 11 mg | 110% |
Selen | 50 μg | 91% |
9 RWS – referencyjna wartość spożycia
ZALECANA DZIENNA DAWKA – 1 KAPSUŁKA
Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Najcenniejsze, co możesz podarować, to troska bliskich.
Oryginalny Biovital, dostępny tylko w aptekach, to wyjątkowy prezent na każdą okazję.
Czy zastanawiałeś się co możesz zrobić, aby zadbać o swoje zdrowie? Czy masz na nie jakikolwiek wpływ? Otóż tak, i to znaczny. Zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia, czyli od nas samych. Istotne znaczenie mają również czynniki środowiskowe (ok 20%) oraz czynniki genetyczne (ok 15%). Natomiast najmniej zależy od opieki zdrowotnej (10%), z którą kontakt zwykle mają osoby z już rozwiniętymi chorobami. Stąd najbardziej prozdrowotną strategią jest wykrywanie i eliminacja (lub modyfikacja) czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Nie mamy wpływu na nasz wiek, płeć oraz wczesne występowanie choroby niedokrwienia serca w rodzinie, ale istnieje dużo czynnników na które jesteśmy w stanie wpłynąć poprzez zmianę złych nawyków na prozdrowotne. Do złych nawyków należą: palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna, podwyższone ciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie cholesterolu i/lub triglicerydów we krwi, nieprawidłowa tolerancja glukozy lub cukrzyca, nieprawidłowe żywienie, wysoki poziom BMI (Body Mass Index – indeks masy ciała), otyłość, warunki socjoekonomiczne oraz stres.
Czy potrafimy dbać o siebie?
Wdrożenie zmian stylu życia zakładających przestrzeganie zasad zdrowego żywienia, edukację zdrowotną oraz zwiększenie ilości wykonywanego wysiłku fizycznego pozwoli na redukcję czynników ryzyka.
Rzuć palenie!
Palenie tytoniu niesie za sobą poważne skutki zdrowotne. Czy wiesz, że regularny palacz ma prawie 50% ryzyko zgonu z powodu palenia? Nie można o tym zapominać. Przed rozpoczęciem rzucania palenia należy określić stopień uzależnienia od nikotyny oraz wykonać test motywacji do zaprzestania palenia. W trakcie rzucania palenia pomocne bywa zastąpienie palenia zdrowymi nawykami jak spacer, ćwiczenie fizyczne, szklanka wody, zdrowa przekąska. Również wsparcie lekarza w formie porad i motywacji, w połączeniu z farmakoterapią lub nikotynową terapią zastępczą są skutecznymi metodami terapii uzależnienia od nikotyny.
Ważne jest, aby wyeliminować również negatywne skutki palenia biernego, czyli wdychania dymu tytoniowego przebywając blisko osoby aktywnie palącej. Bierne narażenie na dym tytoniowy może wywołać te same choroby co u osób aktywnie palących, głównie chorobę wieńcową, udar mózgu i przewlekłe choroby układu oddechowego.
Odżywiaj się dobrze
Zrównoważona dieta obniża ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz zapobiega nadwadze, chorobom układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, osteoporozie i nowotworom. Pamiętaj, że to Ty dokonujesz wyboru składników jakie znajdą się na Twoim talerzu.
Co to znaczy dobrze się odżywiać
Jak kontrolować masę ciała?
Energia dostarczona w pożywieniu powinna pozwolić utrzymać BMI w zakresie 20-25 kg/m2 oraz obwód talii w przedziale <94 cm (dla mężczyzn) oraz <80 cm (dla kobiet). Przy obwodach w talii w zakresie 94 – 101 cm (dla mężczyzn) oraz 80 – 87 cm (dla kobiet) zalecane jest przynajmniej nie zwiększanie masy ciała.
Pokochaj aktywność fizyczną
Zwiększenie aktywności fizycznej obniża wartości ciśnienia tętniczego, zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz ryzyko zgonu aż o 20-25%. Co więcej, regularne uprawienie aktywności fizycznej wpływa korzystnie na poprawę sprawności psychofizycznej. Dlatego warto co najmniej 30 minut każdego dnia poświęcić na aktywność fizyczną. Spośród dyscyplin sportowych zalecane są szybkie marsze, jogging, pływanie, jazda na rowerze, taniec, gimnastyka lub tenis.
Nie stresuj się!
Szczególnie długotrwały stres kilkukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych. Objawami stresu są zdenerwowanie, zaburzenia, niepokój, zwiększone pocenie się, drżenie rąk, szybkie bicie serca oraz problemy ze snem. W redukcji stresu pomocne mogą być ćwiczenia odprężające na świeżym powietrzu, muzyka oraz dieta obfitująca w świeże owoce i warzywa.
Zdrowie kojarzone jest z uśmiechem, szczęściem, dobrą kondycją i samopoczuciem. Aby móc w pełni cieszyć się życiem należy zadbać o zdrowe nawyki. Pamiętaj, że wdrażając prozdrowotne nawyki zmniejszasz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz znacząco poprawisz kondycję i wydolność Twojego organizmu.
Paweł Balsam, BA, MD, PhD
Źródła:
Energia w organizmie człowieka jest potrzebna do wszystkich przemian jak oddychanie, praca mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, pobudliwość tkanki nerwowej, a także do produkcji hormonów, enzymów i podtrzymania prawidłowej temperatury ciała. W organizmie człowieka stale przebiegają procesy budowy (anaboliczne) oraz rozpadu (kataboliczne), a przewaga któregoś z nich zależy od bieżących potrzeb organizmu. Całość przemian materii nosi nazwę metabolizmu.
Skąd czerpiemy energię do życia?
Dla człowieka jedynym źródłem energii jest pożywienie. Składniki odżywcze dzielimy na białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Energia produkowana jest przede wszystkim z węglowodanów i tłuszczy. Białka zawarte w pożywieniu wykorzystywane są głównie do budowy białek organizmu, w znacznie mniejszym stopniu służą jako substraty do produkcji energii. Ważne jest spożywanie zróżnicowanej diety, która pozwoli na dostarczenie wszystkich niezbędnych dla zdrowia substancji. Monotonna dieta może doprowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych i wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie organizmu.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków dzienna dawka energii z pokarmu powinna pochodzić głównie z węglowodanów złożonych (55-65%), tłuszczu (30%) oraz w mniejszym stopniu z białek (12-14%). Węglowodany zużywane są na bieżące potrzeby energetyczne oraz magazynowane są w postaci glikogenu lub tłuszczu jeśli są spożywane w nadmiarze. Tłuszcze służą m.in. do budowy błon komórkowych oraz jako magazyn energii w postaci tkanki tłuszczowej.
Od czego zależy zapotrzebowanie energetyczne każdej osoby?
Potrzeby energetyczne organizmu określa się w kaloriach. Tysiąc kalorii (kcal) odpowiada 4,18 J (dżul) czyli międzynarodowej jednostki energii. Podstawowe składniki odżywcze dostarczają następującą ilość energii:
1 g białka = 4 kcal (16,7 kJ)
1 g tłuszczu = 9 kcal (37,7 kj)
1 g węglowodanów = 4 kcal (16,7 kj)
Podstawowy wydatek energetyczny organizmu u zdrowych dorosłych wynosi 1 kcal / 1 kg masy ciała w czasie 1 godziny. Łatwo obliczyć, że dla osoby ważącej 70 kg podstawowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi 1680 kcal na dobę. Przyjmuje się, że zdrowy dorosły człowiek potrzebuje na podstawową przemianę materii 1500-1600 kcal.
Wyróżnia się jednak szereg czynników mających decydujący wpływ np. na zwiększenie zapotrzebowania energetycznego: wiek, płeć, skład ciała (większa ilość tkanki mięśniowej), stan fizjologiczny oraz aktywność fizyczna. W momencie intensywnego wzrastania, w okresie ciąży oraz karmienia piersią znacząco wzrasta zapotrzebowanie na składniki budulcowe tym samym organizm wymaga zwiększonej przemiany materii. Również okres nasilonego stresu oraz choroby może znacząco zwiększyć zapotrzebowanie energetyczne.
Należy pamiętać, że osoby pracujące fizycznie mają o wiele wyższe zapotrzebowanie energetyczne, niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Zapotrzebowanie na energię u aktywnego fizycznie przeciętnego dorosłego wynosi 2500-3000 kcal, przy czym mężczyźni mają zwykle wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż kobiety.
Jakie są przyczyny nadwagi?
Jeżeli jesz więcej niż potrzebuje organizm – tyjesz. Przekroczenie norm spożywanej energii wpływa na nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji doprowadza do otyłości. Otyłości towarzyszą liczne powikłania ze strony układu sercowo-naczyniowego, może ona zwiększać ryzyko nowotworów i niepełnosprawności. Zbilansowana i zdrowa dieta pozwala zachować odpowiednią masą ciała, prawidłowe stężenie cholesterolu i glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze.
W skutecznym zwalczaniu ryzyka chorób układu krążenia decydujące znaczenie ma kontrola masy ciała. Musisz być świadomy swojej wagi. Do oceny masy ciała stosuje się tak zwany wskaźnik masy ciała (ang. body mass index – BMI). Oblicza się go dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w metrach. Ilość dostarczanej energii powinna pozwolić utrzymać wskaźnik BMI na poziomie 18,5-24,9 kg/m2.
Siedzenie czy ruch?
W jaki sposób pozbyć się dodatkowych kilogramów? Należy spożywać mniej kalorii, więcej zużywać!
W dzisiejszych czasach wszechobecna motoryzacja i ułatwienia technologiczne sprawiają, że coraz mniej się ruszamy. Brak systematycznego wysiłku fizycznego w znaczący sposób przyczynia do rozwinięcia chorób cywilizacyjnych m.in. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy lub choroby wieńcowej. Siedzący tryb życia powoduje gorsze ukrwienie i utlenowanie narządów, również mózgu, powodując pogorszenie samopoczucia i koncentracji oraz wzmożoną podatność na stres.
Jaki rodzaj wysiłku wybrać?
Zapotrzebowanie energetyczne osób uprawiających sport zależy od rodzaju uprawianej dyscypliny oraz od intensywności treningu. W tabeli zamieszczono orientacyjne zapotrzebowanie energetyczne w zależności od wykonywanego wysiłku. Co ważne, stosowanie zbilansowanej diety może także poprawić wydolność organizmu.
Całkowite wydatki energetyczne kcal/h dorosłego mężczyzny o masie 70 kg: | |
Sen | 65 kcal/h |
Siedzenie przy biurku | 100 kcal/h |
Lekkie ćwiczenia fizyczne | 170 kcal/h |
Powolny spacer (4 km/h) | 200 kcal/h |
Forsowne ćwiczenia fizyczne | 290 kcal/h |
Szybki marsz (6 km/h) | 300 kcal/h |
Bieganie (8,5 km/h) | 570 kcal/h |
Wchodzenie na schody | 1100 kcal/h |
Tabela. Opracowano na podstawie podręcznika: Kunachowicz H, Czarnowska-Misztal E, Turlejska H. Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa 2007
Jednak kluczem do sukcesu nie jest maksymalna intensywność wysiłku, ale jego systematyczność. Pamiętaj, aby podejmować regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny! Twoje życie i zdrowie jest tego warte!
Paweł Balsam, BA, MD, PhD
Źródła:
PAMIĘTAJ! Treści zawarte na stronie nie zastępują porady lekarskiej.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących Twojego stanu zdrowia, skontaktuj się z lekarzem.